Groens Paradijs is bijna klaar voor de eerste locatie

Onno Kamphuis van on(t)roerend goedEen interview met Onno Kamphuis aanjager van Groens Paradijs.

Hallo Onno, zou je ons mee willen nemen in het gedachtegoed achter Groens Paradijs?

Groens Paradijs kan je eigenlijk op verschillende manieren bekijken.

  1. Een hele prettige leef- en woonomgeving voor mensen met een aandacht vraag.
  2. Een organisatie waar studenten (MBO en HBO) het voor een heel groot gedeelte voor het zeggen hebben. Dit samen met professionals én de bewoners.
  3. Ook een organisatie waar de studenten al in een vroegtijdig stadium met elkaar leren samenwerken en dat interprofessioneel.

Je geeft aan dat studenten een zeer grote rol vervullen in Groens Paradijs. Hoe zien jullie dat voor je?

De doelstelling is dat studenten het verschil maken. Veel studenten kunnen los van kaders en beperkingen denken. Hoe kan ik als persoon een verschil maken voor de bewoners. Bijvoorbeeld op het vlak van welzijn (strijd tegen eenzaamheid en het leveren van zorg) of zeker ook op techniek, ontmoeten, facilitair en ga zo maar door.

Hoe denken jullie dat te bereiken?

We werken samen met de MBO Utrecht en Hogeschool Utrecht. De afgelopen maanden hebben zeer gemotiveerde studenten meegewerkt in het opstellen van het businessplan. Hier ervaren we heel veel medewerking en motivatie vanuit de studenten maar ook docenten en bestuur. Op dit moment zijn we bezig een convenant op te stellen. We geloven allemaal in Groens Paradijs en we zetten samen de schouders eronder.

Werken jullie alleen samen met studenten?

Zeker niet. De afgelopen periode hebben zich een aantal professionals (zorg, bestuurlijk en welzijn) bij ons aangesloten. Samen met hen werkt ik nu aan het businessplan. Dit geeft mij enorm veel energie en ik leer hierdoor ieder dag weer bij. Eigenlijk exact wat we met Groens Paradijs willen bereiken.

Jullie zijn nu al best een tijd bezig, hoever ben je nu eigenlijk?

Klopt, we zijn er best al een tijd mee bezig en dat zit hem in een paar oorzaken.

  1. Iets nieuws neerzetten kost heel veel tijd. Dit mede omdat je mensen en organisaties eerst moet warm maken voor het concept en zij ook de toegevoegde waarden moeten inzien. Dat is gelukkig niet heel moeilijk.
  2. We doen dit project op eigen risico omdat we erin geloven. Dit betekent wel dat je er eigenlijk niet fulltime aan kunt werken. De schoorsteen moet ook roken. Het gaat gelukkig best goed met On(t)roerend Goed en daarom kan ik hier ook tijd in stoppen.
  3. Ik geloof er heilig in dat het succes van Groens Paradijs valt of staat met de betrokkenheid van de studenten. Ik had het businessplan veel sneller met professionals kunnen opstellen. Echter dan zie ik het niet als een studentenorganisatie, maar dat is en blijft het wel voor een zeer groot deel. Je hebt dan te maken met scholen die bepaalde verplichtingen hebben en vaak vastzitten aan eigen werkwijzen.
  4. Daarnaast werken we met professionals die het ook doen vanuit de drive om impact te willen maken en ook zij doen dit naast reguliere banen. Ik ben al super dankbaar dat zij er zoveel tijd in willen stoppen.

 Wat zijn de ambities?

Op dit moment is het businessplan bijna gereed en ik kan verklappen dat dat er erg goed uit ziet. Zowel qua inhoud als verdienmodel. Dit omdat we in staat zijn om anders te kijken naar welzijn en de toekomst. Daarnaast is een grote landelijke woningbouwcoöperatie zeer geïnteresseerd in Groens Paradijs. Zij zijn nu aan het bekijken of zij een locatie beschikbaar hebben of krijgen om het eerste Groens Paradijs te realiseren. Onze ambitie is om iedere stad met meer dan 50.000 inwoners een Groens Paradijs te maken. Dit is best een grote ambitie, maar ik denk dat we dit waar kunnen maken.

Wat hebben jullie nog nodig om deze ambitie waar te maken?

Als eerste natuurlijk de eerste echte locatie. Daarnaast komen wij graag in gesprek met bijvoorbeeld woningcorporaties die locaties hebben waar bijvoorbeeld zorginstellingen vertrekken. Deze locaties voldoen vaak niet meer aan de wensen en eisen van een zorgorganisatie. Wij kunnen met Groens Paradijs deze locatie weer een toekomst geven. Een toekomst waar er echt wordt omgekeken naar de bewoners niet alleen in het gebouw maar ook zeker in de buurt. Groens Paradijs heeft het in zich om de parel van de wijk te worden.

Kijk voor meer informatie op oneska.nl