mogelijke toekomstige bewoners proefboerderij haverkamp

Proefboerderij Haverkamp prijswinnaar ‘Brood en Spelen’

Proefboerderij Haverkamp, gemengd bedrijf voor toekomstboeren’ is één van de prijswinnaars van de ontwerpprijsvraag Brood en Spelen. ‘Een plan dat getuigd van boerenslimheid,’ zegt de jury. Het voorstel is een intelligente combinatie van sociale innovatie en vernieuwing van de plattelandseconomie.

Kansrijke en innovatieve ideeën die nieuwe perspectieven bieden voor de toekomst op het platteland. Dat is het doel van de ontwerpprijsvraag Brood en Spelen. Initiatiefnemers Floris Alkemade (Rijksbouwmeester) en Berno Strootman (Rijksadviseur voor het Landschap) roepen grondeigenaren in Noord-Brabant, Overijssel en Gelderland en ontwerpers op om gezamenlijk radicale, realistische en realiseerbare voorstellen uit te werken.

Innovatief en nieuwe perspectieven, dat spreekt ons aan! Deze uitdaging zijn we uiteraard aan gegaan. Voor het boerenbedrijf van Wim Hekkert uit Terwolde hebben we met een creatief multidisciplinair team bestaande uit Niek Roozen landschapsarchitecten bv, On(t)roerend Goed, studioMAEK, Zin in Buiten en AMS Architectuur gewerkt aan het ontwerp.

Proefboerderij voor een gemengde groep toekomstboeren!

Proefboerderij Haverkamp is een alternatieve vorm van bedrijfsopvolging en biedt ongeveer tien duurzame toekomstboeren ruimte om te experimenteren met toekomstteelten. Ze biedt flexibele pacht en klein wonen.

Samen redzaam en circulair

De toekomstboeren van proefboerderij Haverkamp zijn samen redzaam als gemengd bedrijf met een zelfvoorzienende kringloop en delen grond, voorzieningen, machines en diensten. De boer regisseert en verbindt de groep erfpachters en stuurt op de benodigde diversiteit, die de kringloop op het bedrijf versterkt. Het erf is gastvrij en ingericht op ontmoeten en kennisdelen. In de ideale situatie is er een netwerk van proefboerderijen om de stad.

De ontwerpoplossing ligt in een combinatie van een vast landschappelijk raamwerk met eetbaar groen (voor mens en dier) waaraan flexibele agrarische zones liggen. De kleinschaligheid die hierdoor ontstaat, sluit goed aan bij het karakter van het landschap. Het bevordert de biodiversiteit en stimuleert de diversiteit van de nieuwe kleinschalige boerenbedrijven.

Nieuwsgierig? Klik hier voor het volledige juryrapport en het ontwerp

1 Comment

Join the discussion and tell us your opinion.

Proefboerderij Haverkamp: een gemengd bedrijf voor toekomstboeren – On(t)roerend Goed
14 november 2018 at 11:09

[…] Proefboerderij Haverkamp prijswinnaar ‘Brood en Spelen’ […]