COMMUNITIES

opzetten en ondersteunen

Fijn wonen is in onze ogen meer dan alleen wonen. Fijn wonen heeft betrekking op de gehele leefomgeving en daarbij speelt sociaal contact en omkijken naar elkaar een belangrijke rol.

Maar hoe vorm je een succesvolle community die elkaar ondersteunt en waarbij ontmoeten en nabuurschap centraal staan? Dit gaat meestal niet vanzelf.

We ontwikkelen en implementeren hiervoor een structuur voor sociaal beheer. Dit doen we samen met de (toekomstige) gebruikers. We gaan in gesprek over de wensen, ideeën en dromen van de bewoners en professionals.

Werkwijze

parkkamer_brinkpark_blokker_2

Doel

Mensen samen brengen en te stimuleren om samen te leven, sociale contacten te leggen en gezamenlijke activiteiten te ondernemen. Dit kan onder andere inhouden dat er gemeenschappelijke ruimtes worden gecreëerd waar bewoners of gebruikers van het vastgoed elkaar kunnen ontmoeten, zoals een gemeenschappelijke tuin, een fitnessruimte of een lounge. We helpen organisaties die waarde hechten aan sociale cohesie en duurzaamheid en die willen investeren in vastgoed dat meer is dan alleen een dak boven het hoofd.

Door middel van een goede visie en aanpak zorgen we voor de basis van een succesvolle community. Hierin staat beschreven welke doelgroepen meegenomen worden en welke als eerste gekozen wordt, wat de doelstellingen zijn met de daarbij behorende doelen, hoe middelen worden ingezet om de groeifasen van de community te ondersteunen, hoe community management wordt georganiseerd en hoe leden en ambassadeurs betrokken en geactiveerd worden.

OTG aanpak

Onze rol

We hebben een aanpak ontwikkelt met een aantal stappen.

  1. Kennismaken met je toekomstige buren. Wat deel je met elkaar? Wat zijn gezamenlijke hobby’s of interesses?
  2. Wat zijn de verwachtingen binnen de gemeenschap? Zijn er activiteiten waar je aan wilt deelnemen of die je zelf wil organiseren?
  3. Organiseren van de gemeenschap. Welke rol binnen de gemeenschap past bij jou?
  4. Welke informele organisatiestructuur past bij deze gemeenschap?

Een succesvolle community verhoogd naast sociale cohesie en betrokkenheid ook de veiligheid in een buurt. Daarnaast verhoogd een aantrekkelijke buurt weer de kwaliteit van leven van de bewoners.

Bij On(t)roerend Goed geloven wij in een sterke ‘Why’. Het gaat er in eerste instantie niet om wat je doet of hoe je het doet, maar waarom je het doet. Deze visieontwikkeling is de sleutel tot een duurzame en toekomstgerichte richting voor uw locatie.

Wil je meer weten over het opzetten van communities? Of wil je weten hoe we jouw organisatie kunnen helpen? Neem gerust contact met ons op!

Referentieprojecten

Maatschappelijk vastgoed Nieuwegein

Herbestemming en verhuur van scholen

De Buurtbrouwerij

Dé ontmoetingsplek voor bewoners en de buurt

Nieuw Kerkelanden Hilversum

Ontwikkkeling Care Community

Samenzorg in Amstelveen

Domeinoverstijgend samenwerken aan Positieve Gezondheid

Woontoren Helix in Groningen

Sociale betrokkenheid door het vormen van een community

Amstelring De Bogt

Samenkomen in de Bogt. Muur eruit, Buurt erin!

Bij Emma Thuis

Een community en serviceconcept voor actieve senioren

De Buitenhof Haarlem

Zelfstandig wonen met ondersteuning van de community

De KROon Hilversum

Wonen en ontmoeten in het voormalig KRO gebouw

De Kiekmure Harderwijk

Wijkcentrum voor Positieve Gezondheid

Woontoren Atlas in Groningen

Gemeenschappelijk woonconcept voor jongeren

De Bloemendal Deventer

Sociale woonomgeving met maatschappelijke plint