Expeditie Begonia 2017: Samen aan zet voor wonen en zorg in de wijk

Vandaag is het een goede week geleden dat ik, Peter Bisschop van On(t)roerend Goed, naar Expeditie Begonia ben geweest. En van dit bezoek heb ik zeker geen spijt. Integendeel! Ik zie Expeditie Begonia als een onmisbaar congres voor iedereen die zich bezighoudt met innovatieve woonvormen. Dit jaar werden de grenzen verkend van het langer thuis wonen: de (on)mogelijkheden van zelfstandig wonen, van de onderlinge zorg en van het samenwerken. Het doel van het congres was meer variatie te creëren in wonen en zorg, en daarvoor heeft de organisatie dit jaar 710 mensen in deze sector samengebracht. Het wil de verschillende partijen inspireren om buiten de eigen kaders te denken en van elkaar te leren, want samen bereik je immers meer.

Dit doel is wat mij betreft meer dan geslaagd. Overweldigd en vol energie door mooie inspirerende voorbeelden en sprekers ging ik naar huis. De mensen die ik sprak hadden veel sympathie voor de inspirerende voorbeelden, en waren tegelijk ook zoekend hoe dit te vertalen naar hun eigen omgeving. Want hoe zet je een succesvol woon-zorg concept neer, en hoe ondersteun je kwetsbare mensen in hun eigen omgeving?

Slim ontwikkelen

Nu een week na het congres valt me iets op: namelijk dat het opvallend is hoeveel moeite het heeft gekost voor de initiatiefnemers om een initiatief van de grond te krijgen en te realiseren. Vaak een individu of een groepje mensen, soms bewoners, soms professionals binnen een bestaande organisatie. Wat ze gemeen hebben is dat ze ergens in geloven en iets willen veranderen. Vaak past dat niet binnen de bestaande kaders en dat vraagt om slimme oplossingen.

Volgens professor Anja Machielse is het hebben van sociale netwerken onder de bewoners erg belangrijk voor langer zelfstandig wonen of een geslaagd woonzorg project. Een mooie conclusie, maar dat is niet altijd makkelijk als je ouder wordt. Hoe zorg je er als organisatie voor dat je dit bevordert en welke rol hoort daarbij?

Zelforganiserende woongemeenschap

Veel ouderen willen wel, maar hebben het vermogen niet: het ontbreekt hen aan energie. Zo blijkt uit het project Vitale Woongemeenschappen van Platform31. Professionele ondersteuning is dus welkom. Niet in de vorm van overnemen of ontzorgen. Maar in de vorm van meedenken/sparringpartner, begeleiding, bemiddelen bij conflicten en continuïteiten verankering.  Zo zet je bewoners in hun kracht.

Buiten de kaders durven denken

Wat me opviel was dat er veel woningcorporaties en gemeenten aanwezig waren op het congres. Juist de partijen die leefbaarheid, sociale cohesie en het voorkomen van eenzaamheid als belangrijke publieke taak hebben. Ik hoop dat ze genoeg inspiratie hebben opgedaan en de handschoen oppakken en een beetje buiten de lijntjes durven te kleuren of in ieder geval over hun eigen schotje durven te handelen.

Wat vindt u? Waar ligt de uitdaging wat betreft woonvormen en zorg? En hoe kunnen organisaties elkaar hierin nog beter faciliteren? Laat het ons weten via een reactie op deze post in het veld hieronder en wij denken met u mee over een oplossing.

Ook wanneer u eens vrijblijvend van gedachten wilt wisselen over community building en bewoners participatie kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij geven u graag een persoonlijk advies vanuit onze brede ervaring in woonzorgprojecten.

Voortaan geen nieuws meer missen uit ons belangrijke vakgebied? U kunt zich aanmelden voor onze nieuwsbrief, of onze bedrijfspagina op Linked In gaan volgen. Zo blijft u automatisch op de hoogte van de nieuwste updates.

Peter Bisschop

On(t)roerend Goed